Om kennis en ervaring met embedded systems op te doen is de EMSIM ontwikkeld. Met deze Embedded System Simulator kunnen een groot aantal toepassingen gesimuleerd worden. Samen met de uitbreidingen en het lesmateriaal vormt de EMSIM een complete oplossing voor het MBO en HBO onderwijs om studenten met embedded systems kennis te laten maken. Maar ook voor particulieren en hobbyisten kan de EMSIM nuttig zijn omdat de EMSIM alle gangbare seriële en parallelle verbindingen ondersteund, en dus gemakkelijk ingezet kan worden in verschillende toepassingen.

De EMSIM wordt geprogrammeerd in assembler, de bijgeleverde software is een volledige IDE (Integrated Development Environement). Het uploaden van de programma's naar de EMSIM gaat via de USB interface waardoor alle gangbare operating systemen ondersteund worden.

Het EMSIM pakket bestaat uit een theorieboek, een opdrachtenboek, de EMSIM, één of meer simulaties en de benodigde software.

EMSIM is ontwikkeld voor het onderwijs door E. van den Berg en H. Schumacher. Beide hebben ze een elektrotechnische achtergrond en geven ze het vak "embedded systems" op het MBO.